Spela på galopp

Om man inte känner för att spela på trav kan man istället spela på hästar i galopp. Det här är en annan form av hästsport som har stor genomslagskraft även om travet är större. Skillnaden mellan att spela på trav och galopp är inte jättestor om man ser till själva bettingen Däremot om man ser till hästarnas prestationer – absolut, där finns skillnad!

Så här spelar man på galopp

Det är enkelt att spela på galopp, oavsett man är på plats på galoppbanan eller spelar på annat sätt. Aktiebolaget Trav & Galopp (ATG)  har mängder av spelställen runt om hela landet där man kan lägga sina spel på galopp. Man kan också gå in på ATG:s webbplats på nätet för att skapa ett spelkonto och sedan lägga sina spel både på datorn och på mobiltelefonen. Galopp är även någonting som kan man spela på nätbolag som sysslar med verksamhet för vadslagning med licens från Europa. Dessa svenska spelbolag har en rad olika varianter och spelformer av Galopp.

Kunskap är viktigt

Precis som i trav gäller det att kunna lite om både hästarna och galoppbanan för att ha större chanser att plocka hem en vinst. De tre saker man främst ska hålla koll på är formtal, eller handikapp med ett annat namn. Också på ledvolten samt hästarnas mentala styrka. Det sistnämnda kan vara lite svårt att bedöma på egen hand, här får man istället gå på tränarnas utsagor. Följer man med i galopp-nyheterna är det ganska lätt att hitta intervjuer med olika tränare. Ledvolten är en sorts parad där hästarna visas upp före loppet och där kan man få en blick av vilket skick hästarna är i.

Givetvis kan man bara se detta med egna ögon om man är på plats på galoppbanan. Även för denna information kan man vända sig till olika nyhetskällor för att få bättre insikt. Formtalet är ett sätt att rangordna hästarna där en häst med ett högt formtal har en högre kapacitet än en häst med ett lågt formtal. Samtidigt är det så att de bästa hästarna normalt sett får ett handikapp i och med att de måste bära extra vikt under loppet. Hur den extra vikten påverkar hästens kapacitet är en hel vetenskap. Vilken vi inte ska gå in på här.

Galopp i Sverige

Galopp är en mycket mindre hästsport än trav i Sverige. I andra länder är det i stället galoppsporten som är helt dominerande. I Sverige finns tre galoppbanor som stora delar av året, nämligen Jägersro utanför Malmö och Bro Park Galoppbana utanför Stockholm samt Göteborg galopp. Vilket gör att den redan här skiljer sig från traven som har ett flertal även i mindre städer. Som spelare på galopp behöver man inte endast åka och kolla i antingen Göteborg, Malmö eller Stockholm. Det går även att spela på svensk galopp på nätet, antingen via Svenska Spel eller andra spelbolag på internet.

Bro Park och Jägersro

På Bro Park anordnas galopplöpningar från mars till december, främst på onsdagar och söndagar. Galopplöpen ingår oftast i ATG:s spelformer V4 och Lunchdubbel. Man kan givetvis också spela på de individuella loppen med alternativen vinnare, placering, med mera. Jägersro anordnar inte lika många lopp per år som Bro Park Galoppbana.  Däremot ett lopp man inte får missa är Svenskt Kriterium, som är ett lopp för tvååriga hästar.

Galopp på nätet

Om det inte är aktuellt för en att åka till en galoppbanan och spela direkt via insatser där, kan man istället vända sig till internet. Här finns stora aktörer och spelbolag som ger en bra odds på hästar. Det är kanske lite mer osäkert att spela på hästar online. Det är främst för att folk inte är vana vid detta, internetspel är fortfarande ovanligt inom travsport. Om man ändå vill prova på, ge er ut på ett av de stora online bolagen. Där får man ett bra utbud av spelformer och trygg upplevelse. Då kan man även ställa högre krav på både galoppspelet och ens service. De stora internetbolagen tål inte dåliga rykten och våga därför vara kräsen – det har man rätt till.